De start

Caïro donderdagmiddag 11 januari rond 13.30u. De vlucht met JetAir waar ik in zit begint de afdaling voor de landing in Cairo. We zakken door de wolken en plotseling komt een eindeloze zandbak voor mij in beeld. Nu pas besef ik goed waar ik aan ga beginnen. Dit is waar ik de eerste tijd doorheen moet. De 5e Tour d’Afrique, oftewel Caïro – Kaapstad in 96 etappes, gaat zaterdag aan de voet van de Piramiden van Giza van start`. Even komen de emoties boven. De afgelopen 6 maanden hebben volledig in het teken gestaan van mijn deelname en sponsoractie Tour d’ALS. Ik denk aan Bregta, aan de korte nachten door al het ge-email aan potentiële sponsors, aan het afscheid nemen van familie en vrienden de laatste weken. Het was echt buffelen, maar door het gevoel van “echte” zingeving wel héél speciaal.

De taxirit vanaf het vliegveld is voor mij gelijk een 1e cultuurshock. Het chaotische Caïro, nauwelijks vrouwen op straat, de aanplakbiljetten van president Mubarak. De ontvangst door de organisatie is echter geweldig. Voor de start verblijven we allemaal in het luxueuze Cataract hotel. Tijdens de persbijeenkomst die avond maak ik kennis met de meeste andere deelnemers. Zoals ik al verwachtte een bont internationaal gezelschap. Ongeveer de helft doet mee aan de race, de rest gaat toerend door Afrika. Als vanzelf peil ik wie mijn mogelijke serieuze tegenstanders worden (aard van het beestje zal ik maar zeggen). Een paar jongens zien er wel heel afgetraind uit…

SANY0035~1
Sfinx bij de Piramides van Gizeh

Ik geef mij op voor de kamelentocht om 5 uur in de volgende ochtend. Vroeg, maar wanneer krijg je de kans om bij de piramiden van Giza op een “woestijnschip” de zon boven Cairo te zien opkomen? Ik ben die ochtend ook de piramides zelf in geweest. Gidsen werken hier iets anders dan we in Nederland gewend zijn (foto’s maken binnenin de piramides is verboden, tenzij je de gids geld geeft?!?).

Bij terugkomst op mijn hotel check ik even mijn email en lees tot mijn verbazing dat na de uitzending van TV Gelderland nu ook SBS6 is geïnteresseerd. Het sneeuwballetje is uiteindelijk dus toch gaan rollen. In de middag is er de briefing van de Tour d’Afrique organisatie. Ik maak daar kennis met het tandemteam uit Kenia, Joash en Douglas. Douglas is blind geraakt tijdens de beruchte bomaanslag op de VS-ambassade in Kenia, waar de wereld voor het eerst met Osama Bin Laden kennismaakte. Hij heeft een paar jaar terug als eerste blinde met begeleiding de Kilimanjaro (bijna 5500 m hoog) bedwongen en wil nu wederom laten zien wat men met een visuele handicap nog kan. De groep trakteert uit respect met een spontaan applaus. Ter afsluiting is er die avond nog een nijlcruise (met een buikdanseres die iets te lang is doorgegaan). Hoewel maar een dag, ik ben blij dat ik toch wat van Caïro heb meegekregen. Het is ook wel lekker om zo relaxed de Tour d’Afrique te beginnen….

Cairo, zaterdagochtend 13 januari 6h30. Het is een en al opwinding bij de lobby, waar iedereen zich verzameld voor de start van de 1e etappe. De taxichauffeur van de vorige avond klampt mij plotseling aan en laat mij enigszins verbijsterd achter met een tas met wat boodschappen die ik in zijn auto had laten liggen. We gaan weer terug naar de piramides van Giza, maar nu op onze fietsen voor de officiële start. Begeleid door politie-escortes wordt al het verkeer voor ons stopgezet, en komen we al klimmend aan de voet van de piramides. Wat een spectaculair decor voor de start van deze 5e editie.

Start met fiets omhoog 13jan07~1
Een paar minuten voor de start van de TdA2007

Na wat ceremoniële plichtplegingen zijn we vertrokken voor de 1e etappe. De eerste 30 km gaan geneutraliseerd. Cairo is met 18 miljoen inwoners niet bepaald geschikt voor fietsers. Hierna stoppen we kort en worden we losgelaten voor de race. Al snel is er een kopgroep van 9 man en voor de helft zijn we nog met 4 man over. Omdat mijn tellertje 110 km aangeeft en de etappe 120 km is besluit ik om op een helling aan te zetten. Ik kijk niet om maar vlak voor de top voel ik dat iemand aansluit. Het is Chris Maund. Chris is een voormalig triatleet die tussen 1989 en 1992 deel uitmaakte van het Britse nationale triathlon-team. De volgende helling zet ik nog een keer aan. Ik wil deze 1e etappe winnen, voor Vincent, voor mezelf, gewoon omdat ik er al zolang mee bezig ben. Ik voel dat ik alleen ben en krijg vleugels. Ik zie de finishvlag en kijk voor de zekerheid om maar zie niemand meer. Deze etappe pakken ze mij niet meer af.

De 5e Tour d’Afrique is nu echt begonnen…..

9 reacties:
___________________________________________________________________________
1 Jenny en Kees Vonk (ip: 82.254.224.182) / 19-01-2007 17:44
Hallo Adrie,
Gefeliciteerd met de eerste 5 overwinningen, jeetje dat doet NLders goed dat er weer een NL wellicht de TdA gaat winnen! Volhouden!

Met sportieve groeten, Jenny en Kees Vonk (deelnemers TdA 2005)
___________________________________________________________________________
2 Fam. Onderstal (ip: 62.163.154.84) / 19-01-2007 21:56
Hey Adrie!

Gefeliciteerd en ga zo door! Wij volgen je op je site. Heel veel succes,

Ron, Monique, Ronnie en Demi.
___________________________________________________________________________
3 Diana (ip: 62.163.135.76) / 20-01-2007 09:54
Hoi Adrie,

Dat gaat goed! Gefeliciteerd met je overwinningen. Heel veel succes!

Groeten Diana en Ringo
___________________________________________________________________________
4 Marco,Annemien en Brayan (ip: 87.195.1.110) / 20-01-2007 11:03
Hoi Adrie,

fantastisch wat jij aan het doen bent! leuk om je verslag te lezen, en met die overwinneingen gaat het ook wel goed. we wensen je heel veel succes in deze bijzondere tour met een heel speciaal doel.we blijven je volgen!

groeten van Marco Annemien en Brayan ___________________________________________________________________________

5 Taco (ip: 213.154.253.3) / 20-01-2007 11:13
Proficiat Adrie !
En hou die Chris Maund achter je ! Succes verder !- vanuit Wageningen
Groet,
Taco
___________________________________________________________________________
6 Peter en Petra Onderstal (ip: 82.171.3.9) / 20-01-2007 11:47
Proficiat Adrie

Wat ga je geweldig man we volgen je op de voet. Je bent een kanjer,en ik weet zeker dat Vincent van boven af mee geniet.

groetjes en pak nog een paar etappes.

Peter en Petra ,Sanne en Tessa
___________________________________________________________________________
7 ringo (ip: 62.163.135.76) / 20-01-2007 12:04
Hallo Adrie,

Wow jij gaat super, succes de komende maanden:) De resultaten zijn te vinden op:

http://www.tourdafrique.com/tourdafrique/results.html

___________________________________________________________________________
8 Guido Benthem (ip: 82.173.189.140) / 20-01-2007 19:38
Okay dit gaat wel heel goed!
Ga zo door zou ik zeggen.
Nog heel veel succes.
Groeten,Guido Benthem
___________________________________________________________________________
9 Frans (ip: 84.86.194.21) / 21-01-2007 11:33
Hoi Adrie,
Het gaat goed!! Probeer wat tijd op te bouwen voor de slechte stukken in Sudan.
Heel veel succes.
Groeten, Frans.
___________________________________________________________________________

Posted in Tour d'Afrique 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>