De voorbereiding

Nog 1 maand voor de start van de 5e Tour d’Afrique. Op wereld ALS dag 21 juni jl. in Rhenen begon mijn voorbereiding toen ik Leontien van Moorsel over mijn plannen vertelde. Er is sindsdien veel gebeurd. Gisteren hoorde ik Mark Rutte op TV zeggen dat hij zijn verkiezingscampagne heeft volgehouden door zo te plannen dat hij elke dag 7 uur slaap had. Wat een retoriek van iemand die zojuist de verkiezingen heeft verloren! Nou, ik doe het de laatste tijd met minder dan 7 uur. Soms heb ik het idee dat ik twee fulltime banen heb, één als onderzoeker en één als “fundraiser”. Oh ja, daarnaast moet nog worden getraind en is er ook zoiets als het thuisfront.

Gelderlander 25 november 2006

Het werven van fondsen voor Stichting ALS Nederland is op dit moment in volle gang. De laatste tijd dacht ik een compleet modderfiguur te gaan slaan op dit punt, maar de inspanningen beginnen eindelijk hun vruchten af te werpen. De laatste twee weken komen toezeggingen eindelijk binnen, waarvan een aantal in de categorie “geen kattenpis”. Nog lang niet genoeg en ik hoop oprecht dat al diegenen die mijn sponsorverzoek nog “behandelen” iets voor actie Tour d’ALS zullen doen. Ik kom straks in elk geval niet met lege handen terug van de Tour d’Afrique.

Qua publiciteit wordt het nu ook opgepikt. Twee weken terug een artikel in de Gelderlander, regio Vallei, en gisteren in regio Arnhem. Volgende week volgen de huis-aan-huis bladen hier. Hopelijk zet het door en levert dit ook weer wat op. Het is voor het eerst dat ik met een sponsoractie bezig ben. Soms is het een gekkenhuis, maar wel een leuk gekkenhuis. Daardoor houd ik het ook vol. Eind oktober werd ik vereerd met een uitnodiging voor de Tour du Maroc in november, een heuse 10-daagse cat. 2.2 UCI-etappewedstrijd in Marokko. Een goede voorbereiding voor de Tour d’Afrique werd gezegd. Klopt, maar probeer het ook eens uit te leggen aan je baas: nog eens 10 dagen erbij, naast de 5 maanden die ik opneem voor de Tour d’Afrique. Ik heb dus vriendelijk bedankt en gevraagd of men in 2007 weer aan mij wil denken. Waar waren die uitnodigingen, toen ik 20 jaar terug barste van de ambitie? Het kan raar lopen op je 38e….

Overhandiging TdA-fiets door Rob Straatman

Verder mag de bijdrage van 2Wielercentrum Ede gerust indrukwekkend worden genoemd. Ik heb het gevoel dat ik in een Trade-team ben opgenomen qua materiaalsponsoring. Vorige week werd de fiets overhandigd. Ik ga rijden op een Specialized Tricross met de nodige aanpassingen.
Een andere verrassing was een uitnodiging voor een lezing. “Tour d’ALS on tour” dus als het ware. Ik dacht: “ik neem ook die fiets mee”. Achteraf geen gek idee. Het is verbazingwekkend hoe een stukje techniek laten zien enthousiasme opwekt. Verder deden de dia’s over de conditie van Afrikaanse wegen het ook goed. Termen als “zandhappen”, en het over “wasborden” rijden, begreep men na afloop een stuk beter. Ook was daar het telefoontje van iemand die financieel geen ruimte had om deze actie te kunnen ondersteunen, maar mogelijk wel iets kan doen met gesigneerde wielershirts van een 3-voudig Tour de France winnaar! Volgende keer hoop ik hier meer over te kunnen berichten.

Enkele weken terug heb ik dan eindelijk de andere drie Nederlandse deelnemers ontmoet, Eva, Jan en George. Het klikte goed. Niet geheel onbelangrijk als je beseft dat je vier maanden lang elke dag met elkaar optrekt. In totaal doen er ongeveer veertig de complete tour en enkele tientallen delen ervan. Het is een bont gezelschap vanuit alle uithoeken van de wereld, het is dan toch wel prettig om af en toe ook in het Nederlands stoom te kunnen afblazen.

Last but not least. Sinds ik met actie “Tour d’ALS” bezig ben krijg ik vanuit verschillende kanten reacties van mensen die hun dierbaren aan deze vreselijke ziekte hebben verloren. Vaak aangrijpende verhalen die je raken en waarbij ik op dat moment niet zo goed weet hoe te reageren. Wat ik wel weet is dat ze mij inspireren om af te maken
waar ik aan begonnen ben.

Posted in Tour d'Afrique 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>